• Ακολουθήστε μας
×

Status message

Locating you...

Σούλι

 

ΣΟΥΛΙ

ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 57,12 χλμ
(περίπου 75 λεπτά με αυτοκίνητο)

Το ηρωικό Σούλι, γνωστό από τους αγώνες για την Ελευθέρια του Γένους κατά της Τούρκικης κυριαρχίας, βρίσκεται στις πλαγιές της ομώνυμης οροσειράς στο Νομό Θεσπρωτίας. Το 1750 αποτελούσαν «κράτος» 80 χωριά με 25.000 κατοίκους. Η Κοινότητα Σουλίου συνορεύει Βόρεια με τον Δήμο Παραμυθιάς, Νότια με τον Νομό Πρεβέζης, Ανατολικά με τον Νομό Ιωαννίνων και Δυτικά με τον Δήμο Αχέροντα. H Περιοχή του Σουλίου, σήμερα αναπτύσσεται τουριστικά με τους νέους να εκδηλώνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού. Οι μικρές αποστάσεις απο την Πέρδικα, την Παραμυθιά, την Πάργα, την Γλυκή, και την Ηγουμενίτσα, καθιστούν το Σούλι, ως έναν από τους πιο πετυχημένους προορισμούς για όσους επιθυμούν τον συνδυασμό της διασκέδασης με οικοτουριστικές διαδρομές γεμάτες ιστορία και φύση. Επίσκεψη στην Σκάλα της Τζαβέλαινας, περίπατος και ανάβαση κατά μήκος του Αχέροντα, διάβαση της πέτρινης γέφυρας Ντάλα, άφιξη στο Κάστρο της Κιάφας, στην Σαμονίβα και τον Αρχαιολογικό χώρο του οροπεδίου του Σουλίου - Εναλλακτική δραστηριότητα canyoning κατά μήκος του Τσαγκαριώτικου ποταμού και άλλες δραστηριότητες είναι στη διάθεση του επισκέπτη του Σουλίου.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΟΔΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 37,47 χλμ
(περίπου 30 λεπτά με αυτοκίνητο)

Η Παραμυθιά αποτελεί τη μεγαλύτερη κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας, αφού οι κάτοικοι της φτάνουν τους 10.000, ενώ θεωρείται ως η πιο πλούσια περιοχή της χώρας σε λίθινα εργαλεία. Μάλιστα, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 750μ. (στην τοποθεσία της αρχαίας Εύροιας) και ανάμεσα στους ποταμούς του Αχέροντα.

Πριν γίνει κέντρο του νομού η Ηγουμενίτσα αποτελούσε κέντρο η Παραμυθιά, αφού για αιώνες αποτελούσε κέντρο τόσο εμπορικών δραστηριοτήτων όσο και εκπαιδευτικών και πολιτιστικών. Ωστόσο και σήμερα συνεχίζει να έχει πλούσια αγορά και να πληρεί τις προϋποθέσεις μιας μικρής πόλης. Είναι μοναδική, γιατί θεωρείται παραδοσιακός οικισμός και προσφέρει σε όποιον την επισκεφτεί πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού.


φωτογραφίες: